Obiloviny a luštěniny
Chcete-li si upéct sami něco zdravého, je třeba si zakoupit kvalitní mouku. Nejlépe se recept podaří, pokud bude mouka čerstvá, dobře umletá a vhodně vybrána. V současné době je na výběr mnoho druhů, než jen tradiční pšeničná. Zkuste třeba kukuřičnou mouku, která je přirozeně bezlepková a hodí se na zahuštění omáček či polévek nebo si z ní připravte skvělou placku zvanou tortilla.
Nejlépe začnete svůj den, připravíte-li si bohatou a zdravou snídani. Můžete si dopřát granolu, což je zapečená směs různých ořechů, semínek a vloček apod. Místo cukru se granola často přislazuje zdravějšími sirupy jako je javorový, agávový či nyní velmi populární sirup čekankový. Další variantou pro Vaši snídani jsou vločky a cereálie z různých obilovin, které stačí zalít rostlinným mlékem a snídaně je hotová. Pokud si chcete připravit teplou snídani, vyberte si kaši, ať již pohankovou, ječnou či třeba čirokovou, která je přirozené bezlepková.
Další obilovina, která by neměla chybět v našem jídelníčku je rýže. Nejčastěji se používá jako příloha k jídlům, vhodná je však také pro přípravu lahodné kaše. Rýže je bezlepková obilovina bohatá na minerály a vitamíny, původem z jihovýchodní Asie, kde roste v mokřinách. Dělíme ji na kulatozrnou a dlouhozrnou. Zakoupit si v současné době můžete mnoho druhů, jako např. jasmínovou, basmati, černou, červenou nebo hnědou.
Nejprodávanější
Značky
Jednoduchá příprava a široké využití - přílohy, saláty, nádivky, nákypy. Bez lepku.
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která má nezaměnitelnou, lehce oříškovou chuť.